Cannot create site collection for Main Portal - Single Server Dev Envronment

May 6, 2012 at 5:47 AM

I've been wrestling with this a bit and added some additional logging to the output:

- Creating web applications...

- Web app "Portal Home" already provisioned.

- Creating Site Collection "http://SP2010"...

executing "" = New-SPSite -Url "http://SP2010" -OwnerAlias "PTECH\SP_PortalAppPool" -SecondaryOwnerAlias "PTECH\Administrator" -ContentDatabase "DEV_PortalHome_Content" -Description "Portal Home" -Name "Portal Home" -Language "1033" -Template "SPSPORTAL#0" -ErrorAction Stop

--------------------------------------------------------------

- Script aborted!

 

 

Exception : Microsoft.SharePoint.SPException: Provisioning did not succeed. Details: The site template was not provisioned successfully. Delete this site collection in Central Administration, and then create

a new site collection. OriginalException: Feature with Id 'c85e5759-f323-4efb-b548-443d2216efb5' is not installed in this farm, and cannot be added to this scope. ---> Microsoft.SharePoint.SPExc

eption: Feature with Id 'c85e5759-f323-4efb-b548-443d2216efb5' is not installed in this farm, and cannot be added to this scope. ---> System.Runtime.InteropServices.COMException (0x8107058A): <na

tivehr>0x8107058a</nativehr><nativestack></nativestack>Feature with Id 'c85e5759-f323-4efb-b548-443d2216efb5' is not installed in this farm, and cannot be added to this scope.

at Microsoft.SharePoint.Library.SPRequestInternalClass.ApplyWebTemplate(String bstrUrl, String bstrWebTemplateContent, Int32 fWebTemplateContentFromSubweb, Int32 fDeleteGlobalListsWithWebTempl

ateContent, String& bstrWebTemplate, Int32& plWebTemplateId)

at Microsoft.SharePoint.Library.SPRequest.ApplyWebTemplate(String bstrUrl, String bstrWebTemplateContent, Int32 fWebTemplateContentFromSubweb, Int32 fDeleteGlobalListsWithWebTemplateContent, S

tring& bstrWebTemplate, Int32& plWebTemplateId)

--- End of inner exception stack trace ---

at Microsoft.SharePoint.SPGlobal.HandleComException(COMException comEx)

at Microsoft.SharePoint.Library.SPRequest.ApplyWebTemplate(String bstrUrl, String bstrWebTemplateContent, Int32 fWebTemplateContentFromSubweb, Int32 fDeleteGlobalListsWithWebTemplateContent, S

tring& bstrWebTemplate, Int32& plWebTemplateId)

at Microsoft.SharePoint.SPWeb.ApplyWebTemplate(String strWebTemplate)

at Microsoft.SharePoint.Publishing.PortalProvisioningProvider.CreatePortal(String xmlFile, SPWeb rootWeb)

--- End of inner exception stack trace ---

at Microsoft.SharePoint.Publishing.PortalProvisioningProvider.CreatePortal(String xmlFile, SPWeb rootWeb)

at Microsoft.SharePoint.Publishing.PortalProvisioningProvider.<>c__DisplayClass3.<Provision>b__0()

at Microsoft.Office.Server.Utilities.CultureUtility.RunWithCultureScope(CodeToRunWithCultureScope code)

at Microsoft.SharePoint.Publishing.CmsSecurityUtilities.RunWithWebCulture(SPWeb web, CodeToRun webCultureDependentCode)

at Microsoft.SharePoint.Publishing.PortalProvisioningProvider.Provision(SPWebProvisioningProperties properties)

at Microsoft.SharePoint.SPWeb.ApplyWebTemplate(String strWebTemplate)

at Microsoft.SharePoint.Administration.SPSiteCollection.Add(SPContentDatabase database, SPSiteSubscription siteSubscription, String siteUrl, String title, String description, UInt32 nLCID, Str

ing webTemplate, String ownerLogin, String ownerName, String ownerEmail, String secondaryContactLogin, String secondaryContactName, String secondaryContactEmail, String quotaTemplate, String sscR

ootWebUrl, Boolean useHostHeaderAsSiteName)

at Microsoft.SharePoint.PowerShell.SPCmdletNewSite.CreateDataObject()

at Microsoft.SharePoint.PowerShell.SPNewCmdletBase`1.InternalProcessRecord()

at Microsoft.SharePoint.PowerShell.SPCmdlet.ProcessRecord()

TargetObject : Microsoft.SharePoint.PowerShell.SPCmdletNewSite

CategoryInfo : InvalidData: (Microsoft.Share...SPCmdletNewSite:SPCmdletNewSite) [New-SPSite], SPException

FullyQualifiedErrorId : Microsoft.SharePoint.PowerShell.SPCmdletNewSite

ErrorDetails :

InvocationInfo : System.Management.Automation.InvocationInfo

PipelineIterationInfo : {0, 1}

PSMessageDetails :

That feature is:

DisplayName

 

Title

 

ID

 

Scope

 

SolutionId

 

ExpirationWorkflow

 

Disposition Approval Workflow

 

c85e5759-f323-4efb-b548-443d2216efb5

 

Site

 

00000000-0000-0000-0000-000000000000

 

 I deleted both the web app and content database and ran the script again, but got examctly the same result.

Aug 20, 2012 at 2:58 PM

I have the same problem and have noticed that the Portal template was not available in CA, so I guess the install has't worked fully as some of the Enterprise features are not available.

 

Aug 21, 2012 at 10:30 AM

Worked out the problem today, the server was only running 1GB of RAM, this was causing the Config Wizard to fail, but the install script didn't catch this and carried on with the build.

Today I ran the Config Wizard and completed the build.